DeBanda-eilanden (Indonesisch: Kepulauan Banda) vormen een groep van tien[bron?] kleine vulkanische eilanden in de Bandazee en behoren tot de Indonesische eilandengroep de Molukken en de provincie Zuid-Molukken. Het inwonertal bedraagt circa 15.000. De hoofdstad is Banda Neira, op het eiland met dezelfde naam. Tot in het midden van de 18e eeuw waren de Banda-eilanden de enige bron voor de specerijen nootmuskaat en foelie, afkomstig van de muskaatnoot. De eilanden zijn tegenwoordig een populaire bestemming voor scubaduiken en snorkelen

De laatste perkenier op de Banda-eilanden
350 jaar VOC
Al dertien generaties beheert de familie Van den Broeke een eigen nootmuskaatplantage op de Banda-eilanden, ooit het meest felbegeerde plekje op aarde. Een bijzondere familiegeschiedenis .

De familie Van den Broeke bleef, ook toen de Japanners alle plantages op Banda confisqueerden en later toen de Indonesische regering dat nog eens deed. Daarmee zijn we terug bij Pongky’s vader, Wim. Het moment dat hij over hun geschiedenis begon te vertellen, had hij net een jarenlange strijd met overheidsinstanties erop zitten. Die eindigde in een kleine zege voor de familie: een deel van Groot Waling – 12,5 van de oorspronkelijke 43 hectare – kregen ze terug. Als enige.
En nu is Pongky de dertiende generatie perkenier. Daar liep hij niet meteen warm voor. In ‘het moderne’ Jakarta had hij werk, hij was net getrouwd. Wat moest hij op een vergeten eiland? Tot de Gunung Api uitbarstte. Voor zijn vader, niet meer de jongste, werd het daarna steeds moeilijker de plantage te onderhouden. Pongky kreeg een telegram: kom naar huis. Hij probeerde zijn broertjes en zusjes, vier in totaal, nog over te halen. Kon een van hen niet gaan? Niemand wilde, en hij was de oudste.