Flores

Flores

Flores (Portugees voor bloemen) is een van de Kleine Soenda-eilanden. Het is een Indonesisch eiland, gelegen ten oosten van Soembawa en Komodo, en ten westen, voorbij de Straat Lowotobi, van de eilanden Solor, Adonara en de Solorarchipel. Ten zuidoosten ligt het eiland Timor. In het zuiden, gescheiden door de Straat Soemba ligt Soemba en ten noorden, over de Floreszee, ligt Celebes. Het eiland, behorende tot de Timor archipel, is gelegen tussen 8 graden en 4 minuten en 8 graden en 58 minuten zuiderbreedte en 119 graden en 48 minuten en 123 graden en 30 minuten oosterlengte. De oppervlakte van Flores is 14.300 vierkante kilometer, wat ongeveer gelijk is aan een derde deel van Nederland. Flores is een sterk geaccidenteerd eiland. Van Oost naar West strekken zich bergketens uit met dode en nog werkende vulkanen die samen een onderdeel zijn van een vulkanenreeks die zich over Sumatra, Java en over de Kleine Soenda-eilanden uitstrekt.

Sumba

Sumba

Het droge en bergachtige eiland Soemba of Sumba behoort tot de Kleine Soenda-eilanden van Indonesië. Het werd in de koloniale tijd door de Nederlanders ook wel Sandelhouteiland genoemd. Het meet 210 km bij 40 km en heeft een oppervlakte van 11.052 km².[1][2] Soemba ligt in de Indische Oceaan, oostelijk van Java en ten zuiden van Flores, op een afstand van ongeveer 400 km van Bali. Het is een betrekkelijk geïsoleerd eiland zonder duidelijke economische perspectieven. Het staat op de vierde plaats gerangschikt op de lijst van de armste gebieden van Indonesië. Cultureel gezien is het echter een van de rijkste eilanden, omdat de traditie (adat) nog een grote rol speelt. Het is een van de laatste gebieden op aarde waar het animisme volop aanwezig is.

Sumatra

Maluku

Sumatra (of Sumatera) is het op vijf na grootste eiland van de wereld (ongeveer 470.000 km²) en behoort tot Indonesië. Een oude naam voor Sumatra was "Swarna Dwipa" (Sanskriet voor "Eiland van Goud"), waarschijnlijk door de zeer vroege export van goud uit de mijnen van de Sumatraanse hooglanden. Door de ligging aan de Indiaas-Chinese handelsroutes ontstonden vooral aan de oostkust verschillende handelssteden. Hierdoor werden ook invloeden van Indiase religies meegebracht naar Sumatra. Het meest bekende voorbeeld is Srivijaya, een Boeddhistische monarchie met het huidige Palembang als centrum. Door handel en veroveringen domineerde dit koninkrijk de regio in de 7e-9e eeuw en bevorderde de verspreiding van de Maleise cultuur op Sumatra, het Maleis Schiereiland en West-Borneo (Kalimantan). De invloed van het koninkrijk strekte zich echter niet veel verder uit dan de kustgebieden.

Maluku

Maluku

Molukken (Indonesisch: Maluku) is een provincie van Indonesië. Het noordelijk deel van de eilandengroep de Molukken vormt sinds oktober 1999 een aparte provincie Noord-Molukken. De hoofdstad is Ambon op het eiland Ambon. Bij de volkstelling van 2010 had de provincie 1.531.402 inwoners.

Kalimantan

Kalimantan

Kalimantan is het Indonesische deel van het eiland Borneo. Kalimantan beslaat het centrale en zuidelijke deel van het eiland. In Indonesië wordt met de naam Kalimantan ook het gehele eiland aangeduid. De bodem op Kalimantan is op veel plaatsen "latosol", wat wil zeggen dat de humusrijke bovenlaag van de bodem uitgespoeld is na het verdwijnen van het regenwoud. De bodem die overblijft bevat veel ijzer en aluminium en is daardoor ongeschikt voor intensieve landbouw.

Bali

Bali

Bali is een Indonesisch eiland, tevens een Indonesische provincie ten oosten van Java en ten westen van Lombok. Het is het westelijkste van de Kleine Soenda-eilanden. Het eiland meet 5561 km² en telt 3.216.881 inwoners (2002). Bijna 90% behoort tot de autochtone bevolking, de Balinezen, die grotendeels hindoes zijn en Balinees en Indonesisch spreken. De hoofdstad is Denpasar. Tot 1958 was de hoofdstad Singaraja.

Java

Java

Java (Indonesisch, Javaans en Soendanees: Jawa) is een eiland in de Republiek Indonesië. Het eiland is 132.000 km² groot (ruim drie keer zo groot als Nederland) en heeft meer dan 145 miljoen inwoners (2015). Daarmee is het het dichtstbevolkte eiland van Indonesië met gemiddeld 1121 mensen per vierkante kilometer. De hoofdstad en tevens residentie van Indonesië, Jakarta, ligt op de noordwestkust van Java. Jakarta met de voorsteden wordt gewoonlijk Jabodetabek genoemd, een acroniem voor Jakarta - Bogor - Depok - Tangerang - Bekasi. Deze grootstedelijke regio met een totale oppervlakte van 6400 km² (ongeveer even groot als Noord-Brabant en Nederlands Limburg tezamen), heeft een bevolking van ongeveer 32 miljoen. Jakarta-stad (met een oppervlakte van 664,32 km²) zelf heeft een bevolkingsaantal van ruim 10 miljoen. Op Java liggen 45 actieve vulkanen[1] waaronder de Bromo en de Merapi, voor het laatst uitgebarsten in 2018 en behorend tot de 16 gevaarlijkste vulkanen ter wereld.

Sulawesi

Sulawesi

Sulawesi (historische benaming: Celebes) is een van de grotere eilanden van Indonesië. Het is in grootte het elfde eiland ter wereld, met een oppervlakte van 174.600 km². Het eiland telt ongeveer 18 miljoen inwoners en is ingedeeld in zes provincies: -Gorontalo -Noord-Sulawesi (Sulawesi Utara) -Midden-Sulawesi (Sulawesi Tengah) -West-Sulawesi (Sulawesi Barat) -Zuid-Sulawesi (Sulawesi Selatan) -Zuidoost-Sulawesi (Sulawesi Tenggara)

Irian Jaya

Irian Jaya

Irian Jaya was de Indonesische provincie Papoea in de periode tussen 1966 en 2000. De naam wordt nog steeds gebruikt als aanduiding voor de provincie, maar is vrijwel volledig vervangen door de moderne naam Papoea, die onder het bewind van de Indonesische president Abdurrahman Wahid aan de provincie is gegeven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.